Стан ринку фінансових послуг в 2017 році

Ринок небанківських фінансових послуг продовжує впевнене зростання. Виходячи з опублікованого Нацкомфінпослуг звіту за результатами діяльності ринку в 2017 році, не дивлячись на загальне зменшення кількості суб'єктів фінансового ринку на 132 юрособи впродовж 2017 року, зростання спостерігалося по усіх основних видах діяльності небанківських фінансових організацій.

Так, об'єм виданих кредитів склав 43,3 млрд. грн, що на 24% більше, ніж в 2016 році. Активи фінансових організацій підросли на 8%, на таку ж величину збільшився об'єм сплачених галуззю податків.

Примітним є падіння об'ємів виданих кредитів ломбардами (-2%) і значне зростання об'ємів кредитування фінансових компаній (+47,5%). Ми вважаємо, що основним двигуном зростання кредитування финкомпаниями є мікрокредити населенню. Значно виріс ринок фінансового лізингу (+32% за вартістю переданого в лізинг майна) і факторингу (+85,7%).

Примітним є збільшення на 19% кількості офіційно зайнятих в галузі співробітників. Якщо ви бачите невідповідність між скороченням кількості финкомпаний і зростанням кількості персоналу, то слід зазначити, що відбувається укрупнення ринку. У 2017 році гравці ринку, що залишилися, додатково відкрили 1205 відособлених підрозділів.

Традиційними питаннями, які Нацкомфінпослуг має намір вирішувати на ринку, є захист прав споживачів, оздоровлення ринку, посилення пруденциального нагляду і підвищення відповідальності учасників ринку за вчинені злочини.

Похожие статьи

© CreditUP 2016
comodo
?Як отримати кредит?