Можно ли лететь заграницу с кредитом

Несподіванки в подорожах трапляються, і неможливо виключити абсолютно всі ризики. Але упевнитися в тому, що в найвідповідальніший момент вас не зупинять прикордонники і не повернуть назад - точно не зашкодить, особливо якщо ви не завжди встигали гасити кредит. У статті розглянемо, чи можна летіти за кордон з кредитом і як дізнатися, чи є Ваше ім'я в списку «невиїзних».

Позичальника, який уникає виконання зобов'язань, зазначених в попередньо укладеному договорі, безумовно, можуть зупинити при спробі перетину кордону. Ця практика взяла свій початок ще в 2009 році. Саме в цей період свідомі порушення з боку клієнтів банків набули масового характеру. Уже за перше півріччя на облік прикордонників було поставлено майже 8 тисяч громадян, які ухилялися від виплати боргу. Все це змусило банківські установи вжити додаткових заходів щодо забезпечення повернення грошей.

Виїзд за кордон з непогашеним кредитом в наші дні

Кілька років тому обмеження виносилося як спосіб стягнення коштів. І про те, що відкрито кримінальне провадження або планується засідання, недобросовісному позичальнику було відомо. Сьогодні не кожен знає, чи можна виїхати за кордон, якщо є кредит (Україна 2018), тому що банки і суди практично не сповіщають боржника. Відповідно до цивільного кодексу, подібні рішення приймаються судом в односторонньому порядку, без обов'язкового виклику відповідача.

Для заборони на виїзд в іншу країну (не має значення, яку), необхідно, щоб:

  1. Суд прийняв рішення про стягнення боргу (воно вступає в силу в протягом 10-15 днів, в цей період можна успішно виїхати).
  2. Було відкрито виконавче провадження.
  3. Стороною позивача доведено ухилення позичальника від виконання рішення.

Тільки при наявності всіх цих складових забороняється виїзд за кордон з непогашеним кредитом. Відзначимо, таке обмеження носить тимчасовий характер, і ситуацію можна з часом виправити.

Як дізнатися, чи можна летіти за кордон з кредитом

Шанс заздалегідь дізнатися про обмеження, яке вступило в силу, мізерно малий. Потрібно попередньо перестрахуватися і переконатися в тому, що Вас немає в «чорному списку». Згідно ЗУ «Про порядок виїзду з України», громадяни, у яких існують прострочення по аліментах або банківським платежах, не можуть виїхати за межі країни. При цьому мінімальна сума не вказується. Це означає, що підставою для заборони може стати навіть несуттєвий борг, в кілька десятків гривень.

Можна отримати цю інформацію в Державній прикордонній службі. З недавнього часу ця структура не приймає електронні звернення громадян. Запит можна подати виключно в письмовій формі. Зразок знаходиться на сайті Держприкордонслужби (www.pvu.gov.ua). Потрібно заповнити форму, роздрукувати її, і відправити з ксерокопією паспорту за адресою відомства: Київ, вул. Володимирська, 30. Як прищепило, відповідь приходить за 15-30 днів.

Також існують альтернативні варіанти. Наприклад, звернутися до юриста, який має доступ до єдиного державного реєстру судових рішень України. На сайті передбачено пошук за номерами справ, датою винесення рішення, виду виробництва і іншим параметрам.

У 2017 році Міністерство Юстиції України відкрило доступ до даних всіх боржників. Реєстр розміщений на офіційному сайті державного органу. Для пошуку потрібно ввести дані, які запитує система:

  • своє ПІБ;
  • дату народження;
  • номер ідентифікаційного коду.

Ці способи допоможуть визначити, чи можна виїхати за кордон, якщо є кредит (Україна 2018).

Що робити, якщо не пускають за кордон

Один з варіантів виходу з ситуації - подати скаргу в апеляційний суд. Він підходить для тих, хто не бажає виплачувати свої заборгованості або звертатися в банк для реструктуризації. Термін оскарження становить 5 днів з того моменту, як копія рішення відмовилася у вас на руках. Що можна врахувати для власного захисту:

  1. Причиною для заборони є не лише факт наявності прострочення по платежу. Повинно бути доведено умисне ухилення від виплати боргу.
  2. Ухилення від виконання не вважається навмисним, якщо у боржника немає матеріальної можливості виплатити борг.

Заборона на виїзд за кордон з непогашеним кредитом в результаті апеляції може бути визнаний недійсним, якщо скористатися послугами грамотного юриста. Державні виконавці акцентують увагу на тому, що боржник уникає виконання рішення суду виходячи їх того, що не є на виклики. Нерідко виконавець надсилає виклики на неправильну адресу (прописки, а не фактичного місця проживання або старий, недійсний). Якщо відповідач не отримує виклик, неявка не може вважатися навмисної. Професійний правозахисник вміло зверне цей факт на користь свого клієнта.

Коли загроза заборони на виїзд зростає

Невиплачена позика відноситься до фінансових заборгованостей так само, як і адміністративні штрафи, невиплачені податки і аліменти. Наявність ухвали суду є прямою відповіддю на питання, чи можна летіти за кордон з кредитом.

Якщо ви неодноразово отримували сповіщення від виконавця, які попереджали листи і дзвінки з банку, суд в найкоротші терміни розгляне його заяву. І це може зіграти злий жарт, особливо для тих, чия діяльність пов'язана з поїздками за кордон. Якщо ж Ви брали кредит, виплачували його і не допускали серйозних затримок, навряд чи можливість подорожі буде обмежена. Головне - не доводити до розглядів в залі суду.

Якщо в планах - їхати в іншу країну з метою працевлаштування, деякі роботодавці погоджуються на погашення боргу свого працівника. Певна частина від заробітної плати перераховується роботодавцю до тих пір, поки заборгованість не буде відшкодована в повному обсязі. Останнім часом це - поширений варіант, до якого вдаються багато жителів нашої країни.

Якщо ви хочете розрахуватися з усіма боргами самостійно, зверніться в компанію CreditUp. Вона допоможе усунути матеріальні труднощі будь-якого характеру.

Похожие статьи

© CreditUP 2016
comodo
?Як отримати кредит?