Кредитний скоринг і кредитоспроможність клієнта

Кредитним скорингом називається спеціально розроблена числова статистична методологія оцінки ризиків позичальника, тобто його кредитоспроможність, що відображається в цифрах.

Такий спосіб визначення платоспроможності клієнтів використовують в онлайн кредитуванні і видачі швидких грошових позик. Людині, що оформляє кредит, виставляються бали по безперечно заповненій заявці, розробленій оцінювачами кредитних ризиків. І за підсумками набраних балів фінансова установа через систему вирішує про видачу або відмову позики.

Цей процес автоматично оптимізований. Виділяють наступні критерії оцінки :

  • - фінансове становище клієнта(доходи, витрати, активи і так далі);
  • - кредитна дисципліна(чи є ще кредити, як вони погашалися, чи були затримки і прострочення, відмови раніше, дострокове погашення і інше);
  • - чи є зараз гарантія повернення позики(забезпеченість угоди по кредиту).

Враховуючи усі чинники і посилаючись на фінстановище позичальника, беруться до уваги також і його володіння, сімейний статус, наявність дітей, вік, депозитні і поточні рахунки і багато чого іншого.

Далі дивляться на суму кредиту і термін, чи зможуть реальні доходи покривати щомісячний платіж, чи є додаткові канали заробітку. Потім клієнтові привласнюється статус - класифікація А, Б, В, Г, Д. Вважається, що А і Б найбільш надійні. Найнижча вірогідність видачі кредиту у класів Г і Д, їх відносять до неплатоспроможних.

Виходячи з вище вказаного, можна прямо зараз залишити заявку на кредит, а CreditUP впродовж 5 хвилин визначить схвалення або відмову в кредиті онлайн.
 

Похожие статьи

© CreditUP 2016
comodo
?Як отримати кредит?