Еволюція української гривні

Готуючись до грошової реформи і випуску нових грошей в Україні, перші зразки гривні почали друкувати далеко за межами країни - в Канаді ще в 1992 році. Перший дизайн українських банкнотів був украй невдалий, і ще перед виходом купюр в обіг створили нові зразки. Проте на ринок країни вони все-таки потрапили і деякий час були в обігуі. Але в міру зносу НБУ витісняв їх і замінював на нові.

Якщо придивитися уважно, то портрети на банкнотах не помінялися, зміни видно тільки в загальній картині купюри. Другий варіант гривни, за багатьма джерелами, був надрукований у Великобританії. Ескізи обої зразків розробляв художник Василь Лопата, посилаючись на історичний опис Ярослава Мудрого, Володимира Великого, Богдана Хмельницького та Івана Мазепи. Портрет Івана Франка, на номінал в 20 гривен, узяли з шкільних підручників. Додався Михайло Грушевський(50 грн), Тарас Шевченко в образі кобзаря(100 грн) і Леся Українка(200 грн).

У 2003 році з'явився кардинально новий фасон грошових знаків. Це, швидше за все, було пов'язано з появою фальшивих купюр в обігу, зокрема 20-ти гривен. Усі українські гроші вже друкували в країні, оскільки була введена в експлуатацію банкнотно - монетна фабрика НБУ.

До вусів Ярослава Мудрого і Володимира Великого додали бороду, Тарас Шеченко помолодшав, а у Михайла Грушевського з'явилося волосся на голові. У 2006 році відбувся черговий редизайн, в основному, помінявся колір гривневих купюр. Також додалась нова банкнота в 500 гривен з обличчям українського письменника і філософа Григорія Сковороди.

Ці українські гроші знаходяться в обігу досьогодні, хоча все частіше зустрічаються нові соточки і пятисоточки з вдосконаленими знаками захисту. Потрібно відмітити, що всі випущені коли-небудь банкноти є дійсними, ними можна розплачуватися як у банках, так і на торгових точках по всій території України.

 

Похожие статьи

© CreditUP 2016
comodo
?Як отримати кредит?